Tenhle citrus patří mezi všeléky se skoro nekonečným potenciálem a využitím (ach, jak pěkně to ta příroda vymyslela). V zásadě by se dalo říct, že si ho můžete naordinovat na cokoli, co vás kdy skolí a neprohloupíte. Pro léčivé účely se většinou používá hlavně šťáva, ale baštit můžete klidně i jeho kůru. Pak si ale dejte pozor, aby byly citrony v bio kvalitě, protože ty nejsou chemicky ošetřované. To samé platí o louhování celých, neloupaných koleček citrusů v čajích.
Trochu toho školního opakování:
Citron je plodem stromu zvaného Citronovník, Citrus limon, rostoucím zejména ve slunných zemích, kam tak rádi jezdíme na dovolenou. Je to naprosto úžasné, univerzálně použitelné ovoce obsahující ohromné množství kyseliny citronové, vitamínu C a pak i nějaký ten fosfor, vápník, draslík, hořčík nebo zinek (Pitchford 2002).
Účinky:
Citrony obsahují vitamín C, který je jednou z těch látek, u nichž se neustále střídají a střetávají „nové“ protichůdné názory a „objevy“. Mně babička vždycky na podzim dávala frťana citrónu, prý abych byla zdravá (i když jí dnes trochu podezřívám, že to byl jen prachobyčejný sadismus na nevinném dítěti) a tvrdila, jak vitamín C posiluje imunitu. V kruzích vědeckých se potom roztrhnul pytel s tím, že je to všechno jen dávno překonaný mýtus, který se nezakládá na žádných měřitelných podkladech, protože vysoká hladina vitamínu C nijak nesnižuje pravděpodobnost výskytu chřipky, rýmy a jiných neduhů (např. Grosvenor a Smolin 2009). Co ovšem této mikroživině nikdo nevezme je to, že zásadně urychluje léčbu podobných nemocí a je vlastně nemožné se jí předávkovat. Jediné co vám případně hrozí jsou bolesti břicha a průjem (Saul 2003). Tzv. orthomolekulární medicína vycházející z léčby pomocí mega dávek vitamínů a minerálů naopak tvrdí, že by měl člověk v případě nemoci brát 350-700 mg vitamínu C na 1kg váhy denně. To je až 42 000 mg pro 60kg osobu, což odpovídá asi tak 840 citronům denně (ještě že tohle ta moje babička nevěděla!!!) (Saul 2003: 189). Tak to abyste si ráno přivstali a začali vymačkávat…:D. Néééééé, v takové situaci samozřejmě přichází na řadu doplňky stravy, ale těm se my, rybičky, právě snažíme radši vyhnout, že.:) Takže ať už vám jde o prevenci nebo léčbu, zkrátka citrónujte, jak nejvíc můžete, na škodu to rozhodně nebude.
Přestože je citron kyselý, v těle se překvapivě, podobně jako naprostá většina čerstvé zeleniny, chová zásaditě (Tepperwein 2005; Earth Clinic 2012). A to je pro nás, dobrá zpráva nejen proto, že tak působí proti překyselení organismu, kterým trpí většina moderních lidí a které stojí za mnoha civilizačními chorobami (o tomto tématu se dozvíte více v seriálu článků Citrón s mlíkem), ale protože je tak prý i dobrým vyprošťovákem třeba z kocoviny. Díky obsahu fosforu a antibakteriálním účinkům potom pomáhá neutralizovat zápach z úst nebo zabraňuje tvorbě infekcí, zánětů. Dalším účinkem citronové šťávy v lidském organismu je podpora tvorby tekutin a tedy odvádění vody z těla, ředění krve a s tím ruku v ruce jdoucí snižování krevního tlaku (Pitchford 2002, Earth Clinic 2012).
Citron vám tedy pomůže na následující:
- nachlazení/rýma
- suchý kašel
- bolest v krku
- parazitická onemocnění
- podporuje tvorbu žluči
- kocovina (čerstvá šťáva)
- pálení žáhy (čerstvá šťáva)
- podporuje vstřebávání minerálů v těle
- pročištění krve
- vysoký krevní tlak
- podpora cirkulace krve
- vyvolání menstruace (čerstvá šťáva)
- zápach z úst (čerstvá šťáva)
- nadýmání
- odřeniny (obklad, potírat)
- dehydratace (podporuje tvorbu tekutin v těle)
- svědění po štípnutí hmyzem (obklad, potírat)
- kuří oka (obklad, potírat)
- lesk vlasů
- tvrdé lokty (otáčet v půlce citronu)
- stařecké skrvny (obklad, popotírat)
„Kontraindikace“:
- Vzhledem ke své kyselosti může být citronová šťáva dráždivá a proto by se její koncentrované podobě měli vyhnout lidé se žaludečními vředy nebo překyseleneným žaludkem (Pitchford 2002).
- Citron ředí krev, proto by s ním měli opatrně nakládat všichni, kdo trpí na bledost, nízký krevní tlak a obecné projevy „řídké krve“ (Pitchford 2002).
Příprava:
1. Čerstvě vymačkaná šťáva:
Vzhledem k tomu, že vitamín C podléhá rychlé a nenávratné zkáze při kontaktu se světlem a teplem (Grosvenor a Smolin 2009), je citron, pro antioxidační a imunitně podpůrné účinky, nejlepší jíst nebo pít hezky zostra zčerstva. Ano, hádáte správně, konečně došlo na toho legendárního citronového frťana! Doporučuje se třeba hned po ránu nalačno v rámci hydratace, podpory cirkulace tekutin v těle, redukce váhy nebo při té opici.:) Kdo by radši nějaký méně radikální přístup, může si šťávou zakápnout třeba řízek (…HA! To byl jenom takovej chyták! Zdravé rybičky totiž řízky nejedí, že ano…takže žádnej řízek, SALÁT se bude hezky zakapávat!!:D). Mezi správné babské rady pak patří třeba vmasírovávání čerstvé citronové šťávy do vlasů pro vyšší lesk nebo bělení stařeckých skvrn jejich potírání.
2. Citronový čaj:
Tohle je starý dobrý driák na všechny chřipky a nachlazení. Vymačkejte 1 celý citron do horké vody, přidejte med a ještě teplé vypijte. Opakujte s menšími přestávkami, dokud nebudete mít pocit, že je vám líp (schválně kdo pokoří tu hranici 840 kousků za den?!), pro zpestření a posílení účinku můžete přidat i čerstvě nakrájený zázvor.
3. Citronový obklad:
Zní to trochu drasticky, ale je to vážně tak, citron se doporučuje jako obklad na odřeniny, štípnutí od hmyzu nebo kuří oka. Smíchejte trochu šťávy s vodou (koncentraci si určete sami podle úrovně zranění a masochismu) a „bebíčko“ tím pěkně potírejte.
ZDROJ:
Earth Clinic: Global Remedy Network. 2012. Online (URL): http://www.earthclinic.com/Remedies/lemons. Vyhledáno 22.9.2012.
Grosvenor, M. B. and L. A. Smolin. 2009. Visualizing Nutrition: Everyday Choices. Wiley, John & Sons.
Pitchford, P. 2002. Healing with WholeFoods: Asian Tradition and Modern Nutrition; Third Edition. Berkeley: North Atlantic Books.
Saul, A. 2003. Doctor Yourself. Laguna Beach: Basic Health Publications.
Tepperwein, K. 2005. Pryč s kyselostí! Bratislava: NOXI.
Co je to za volovinu mačkat citron, kolik toho vitaminu C asi tak do sebe z jednoho plodu dostanu a ještě se při tom budu šklebit na svět!?
Namísto mačkání citronu jednoduše sním pomeranč, dostanu do sebe mnohem více vitamínu C a ještě se u toho budu tvářit normálně…
Jenom podotknu, že pomeranč nepůsobí v těle zásaditě.