20. Leden 2013 0

Mrkvové muffiny ze špaldy

muffiny

Přiznám se, že pečené dobroty jako jsou nejrůznější koláče, bábovky, bublaniny a šátečky jsou moje slabost. Jako správná rybička se ale samozřejmě pořád snažím vymejšlet nějaké ty zdravější varianty. Občas to moc nejde, protože zrovna u pečení je to „šizení“ obvykle nejvíc poznat a často je to i tak trochu blbost (dort je prostě dort, i když se snažíte tvářit, jakože je to pomeranč!:D). To ale neplatí pro mrkvové těsto, které je pro „ozdravné“ snahy jako dělané! Mrkev už je totiž sama o sobě nasládlá, takže do těsta nemusíte přidávat tolik cukru a navíc díky svojí vlhkosti udrží výslednou buchtu vláčnou jako obláček. Špaldová mouka je pak príma alernativou pro tu běžnou pšeničnou. Má vyšší podíl minerálních látek a bílkovin a při pečení se přitom chová úplně stejně jako její sestra. Já jsem se tentokrát v rámci návštěvy za kamarádkou rozhodla udělat tyhle muffiny a všichni jsme si je móóóóc pochvalovali!

Na 12 muffinů budete potřebovat:

  • 130g špaldové mouky
  • 50g celozrnné mouky
  • 2 velké nastrouhané mrkve
  • 2 vejce
  • 70 ml bílého jogurtu
  • 80g cukru (můžete dát i míň a nebo nahradit 3 lžícemi medu)
  • 50 ml oleje
  • 1 prdopeč
  • špetka soli
  • 1 lžička perníkového koření
  • rozinky
  • slunečnicová semínka

Smíchejte v míse jogurt s vejci a olejem a postupně přidejte všechny suché ingredience. Těsto se vám možná bude zdát trochu tuhé, ale nebojte, až přidáte mrkev, tak se všechno změní! Nakonec vmíchejte rozinky a slunečnicová semínka nebo cokoli, co vám zrovna příjde pod ruku a máte pocit, že to půjde dobře dohromady (teď jsem jako Babica, což?!:D). Muffinové košíčky plňte asi do 3/4, aby vám potom z těch formiček nevyběhly a pečte je v předehřáté troubě na 180° asi 20-25 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *