20. Listopad 2013 3

Špenátový salát s dýní a kozím sýrem

obrázekAno, ano, anooo…. pořád jim dýně, noaco!:P :D Je podzim, všude jich je plno, jsou zdravý a hlavně je to moje nejoblíbenější zelenina!…teďkonc zrovna.:) A navíc má tenhle salát v sobě něco zelenýho (špenát), oranžovýho (dýně), červenýho (brusinky) a když hodně vopečete voříšky (piniový), tak i černýho.:D Ale nééé! Na to bacha, jsou hodně olejnatý, takže se vcelku rychle přepálí. No prostě tenhle chod je nejenom zdravej a dobrej, ale taky krásně vypadá.

Na mísu salátu pro dvě rybky:

  • 4 hrsti špenátových čerstvých lístků (v Holešovický tržnici je pořád maj!)
  • 1/2 malé dýně Hokkaido
  • 2 hrstičky piniových oříšků
  • 2 hrsti sušených brusinek (můžete použít i rozinky)
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • lžíce třtinového cukru nebo medu
  • kozí sýr typu chèvre du poitou (takový ten váleček: uprostřed tvarohový, okolo smetanový a na povrchu trošku hermelín)

Než se pustíte do „vaření“, dejte kozí sýr na chvíli do mrazáku, protože je mazlavý, špatně by se vám krájel a kousky by se k sobě lepily. Pak opláchněte špenát a dejte ho do mísy, dýni nakrájejte na tenčí kratší plátky a orestujte na olivovém oleji, až chytí barvu a pěkně se rozvoní. Hotovou ji dejte stranou. Oříšky opečte zvlášť a taky je schovte na pozdějc, aby zůstaly křupavé a na vlhkém špenátu nezměkly. Nakonec nakrájejte cibulku na kostičky a nechte zesklovatět, zasypte cukrem a vymačkejte k tomu stroužek česneku. Trošku ztvrdlý sýr nakrájejte na menší kousky (bude vám stačit určitě třetina, maximálně polovina válečku).

Tak a teď to všechno smíchejte. Ke špenátu přihoďte orestovanou, zchladlou dýni, aby špenát nezvadl. Pak brusinky, kozí sýr, zkaramelizovanou česnekovou cibulku a celé to zasypte piniovými oříšky. Na závěr můžete salát zakápnout ještě olivovým olejem a bašta plná vitamínů je na světě!:)

 

3 komentáře k článku Špenátový salát s dýní a kozím sýrem

  1. Měla jsem hroznou chuť na tento salát. Akorát špenát nebyl a na kopřivy jsem nestihla dojít. Dali jsme si to s brokolicí a nedávali jsme cukr (pečená dýně je už sama dost sladká). Bylo to zvláštní. Asi ta kombinace brokolice a česneku. Cibuli i brusinky jsem taky vnímala jako nadbytečné. Naopak vynikající a nenahraditelné mi přišly piniové oříšky. Příště bych to udělala ještě jednodušší – špenát, dýně, pinie, kozí sýr. Ale díky za inspiraci.

  2. vypadá to úžasně, budu to muset vyzkoušet :) děkuji za tip..

  3. ooo mňááám!! To vyzkouším:))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *