Po návštěvě naprosto hodobóžový nový cukRAWárny Sweet Secret of Raw jsem se rozhodla, že ten jejich dvojčoko syrovej dort prostě vyzkoušim udělat doma. Tenhle skvost totiž MUSÍTE vochutnat všichni a ne jenom rybky pražský. Žádná nadržovačka, to by tak hrálo!:) Jenom dopředu upozorňuju, že to neni moc levná záležitost, nicméně pokud hledáte něco výjimečnýho třeba k narozeninám, tak tohle je to pravý, doslova vořechový!;) Kešu a para ořechy obsahujou spoustu minerálů. Kešu hlavně hořčík a para ještě o chlup víc P, Fe a krom tuků (většinou mastné nenasycené kyseliny) i proteiny a to až kolem 14%. Je zase úplně bez cukru, páč ten tu nahrazuje sirup z Agáve. Kdo se ho bojí, může použít med.;) A dost řečí! Jde se „vařit“!
Na jeden dorťajs o průměru 23 cm, po kterým za 10 minut nezbyde ani voříšek budete potřebovat:
Na korpus:
- 70 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě)
- 70 g para ořechů
- 40 g raw kakaového másla (např. CountryLife, ale i jiná zdravá výživa)
- 1 lžíci kokosového oleje
- 3 polévkové lžíce sirupu z agáve (třeba Alnatura DM)
- 1 lžičku citronové šťávy
Na tmavou čoko náplň:
- 100 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě)
- 20 g prášku z nepražených kakaových bobů
- 80 g raw kakaového másla
- 6 polévkových lžic sirupu z agáve
- ½ lžičky tamari
- 1 lžíci citronové šťávy
- 80 ml mandlového mléka (hrst mandlí namočených přes noc, rozmixovaných ve vodě)
- 1 vanilkový lusk
Na náplň z bílé čokolády:
- 100 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě)
- 80 g raw kakaového másla
- 6 polévkových lžic sirupu z agáve
- 1 lžíci citronové šťávy
- 80 ml mandlového mléka (postup viz výše)
- 1 vanilkový lusk
Důležitý a to teď vážně nepodceňujte jsou dvě věci. Všechny kešu oříšky i mandle si přes noc namočte do vody a dejte je do ledničky, tím docílíte, že bude dort skutečně máslovej. Para ořechy to nepotřebujou, páč obsahujou ještě o třetinu víc tuků než kešu.
Nejdřív si udělejte korpus, ingredience rozdrťte podle toho, jak velký množství se vám vejde do mixéru. Já to většinou dělám na 2-3 krát. Což je trošičku vopruz, ale za ten výsledek to stojí.;)
Veškerý množství kakaovýho másla jsem si předem nastrouhala na struhadle, páč by mi ho robot jinak dobře nespojil se zbytkem a byly by ve všem hrudky. Pokud máte lepčejší přístroj, tak tenhle krok jednoduše přeskočte.
Nabobtnalý kešu a para ořechy rozmixujte jako první, pak přidejte sirup, kakaový máslo, kokosovej olej, citronovou šťávu a šmelcujte pěkně dál, do hladka. Nebo jenom tak dlouho, jak moc chcete mít korpus „křupavej“. Pak tohle těstíčko natlačte do formy a dejte do mrazáku, ať se pěkně vychladí, než si připravíte první čokoládovou vrstvu.
Do misky tentokrát hoďte kešu oříšky, přilijte k nim mandlový mlíko a zase je pěkně rozmixujte. Pak přihoďte kakaový máslo, sirup, citronovou šťávu, tamari, zrníčka z vanilkovýho lusku a nakonec i prášek z nepražených kakaových bobů. Znovu všechno do hladka rozmixujte, co nejvíc vám to půjde. Korpus dortu vyndejte z mrazáku, náplň na něj vylijte a dejte znovu do chladu.
Vrchní vrstva se dělá v podstatě úplně stejně, akorát do ní nepřidáte prášek z kakaových bobů. Takže, kešu zase předně rozmixujte s mandlovym mlíkem, pak přidejte ostatní ingredience a znovu šmelcujte do hlaďoučka. Vyndejte dort zase z mrazničky a na tmavou vrstvu nalijte světlou. Naposledy dejte vychladit na aspoň 20 minut do mrazáku. Podávejte vychlazený, třeba s čerstvou snítkou máty, kterou jsem já neměla. Dejte si chutnat a napište, jak se vám to povedlo!:)
Máte chuť i na jiný raw dorty? Tak tuhlenc máte inspiraci!;)
PS: Pokud jste fanoušci raw stravy nebo třeba jen syrových sladkostí, určitě do Sweet secret of raw zajděte, maj tady fakt úžasný dobroty, hele.;)
Dobrý den,
jaký máte průměr formy? Děkuji.
Ahoj Francesco, 23 cm, hned to tam jdu dopsat! :)
Promiňte, ale z těch všech ořechů a kakaa a tuků bych tak akorát dostala žlučníkový záchvat! A chuťově musí být strašně „tlustý“…mám ráda ořechy, ale dám si jich místo snacku pár a to stačí…když peču, tak např. použiju jenom do jedné vrstvy…do 3 vrstev a v takovém množství by mi to určitě nechutnalo…sorry za kritiku, ale kolik lidí, tolik chutí…
To se vůbec neomlouvejte! :D Přesně jak píšete, kolik lidí tolik chutí a názorů. A není nic jednoduššího, než tenhle dort nedělat a nejíst ho, když vám nechutná, aniž byste ho teda aspoň zkusila.. :))
Mňamka! Děkuju..:) Maminka, která baští konvenčně byla nadšená..:)
Ten vypadá velice chutně. Rád ho doma vyzkouším a pak poreferuji :)
vypadá to krásně, chci si ho o víkendu zkusit udělat, můžu se zeptat, jestli po rozmixování mandlí ve vodě, v té vodě mandle necháváte? jiné návody na mandlové mléko, totiž obsahují pokyn, že rozmixované mandle se pak přes plátýnko oddělí.. ale nevím, jestli třeba u toho krému nejsou potřebné..děkuji.
Ahoj Báro,
Já ty rozmixovaný mandle v tý vodě nechávám.:) Proč se ale mandlový mlíko většinou cedí? Jde o to, že většinou se dělá – kvůli vyšší ceně mandlí loupanejch – z těch neloupanejch a u nich je ta šlupka údajně hořká.. Mně to nikdy nepřišlo, takže mlíko cedim nebo necedim podle nálady.:) Odpoveď teda zní, jak je libo! ;) Krásnej první jarní den a ať dorťajs chutná! :)
hmmm, vypadá to moc dobře, ale asi upravím suroviny, kešu oříšky nemám… bára.kára